Memang diketahui gaji orang yang kerja di offshore memang tinggi daripada kerja di darat. Paling teruk pun dalam RM3k sebulan. Kebanyakan bagi jurutera yang kerja di offshore mempunyai purata pendapatan dalam RM10k - RM30k sebulan bergantung pada service yang mereka supply kepada client. Ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada pengalaman dan khidmat mereka. Walaupun gaji agak berbaloi namun perlu diingat bahawa risiko memang tinggi kerja di pelantar ini. Daripada keluar rumah, pergi ke pelantar, kerja atas pelantar sampailah menjejakkan kaki semula ke rumah. Syarikat2 insurans meletakkan pekerja offshore sebagai high risk. Perjalanan ke offshore memerlukan kita travel menggunakan pengangkutan udara ataupun pengangkutan air yang sememangnya berisiko tinggi. Itu belum kira dengan kerja di pelantar minyak ataupun kapal tanker dimana sekiranya berlaku kebakaran yang besar, jalan terakhirnya cuma lompat ke laut :-). Walauapapun, kerja di offshore lebih selamat daripada kerja di darat kerana bagi semua syarikat minyak dan kontraktor2nya "Safety is no1". Perlu berkorban untuk bersosial mahupun tinggalkan keluarga, girlfriend atau binatang peliharaan.

Oleh yg demikian, semua orang boleh kerja di offshore, cuma sanggup atau tak sanggup berkorban dan hadapi risiko.

Untuk mengetahui kerja-kerja terbaru dan terkini, bolehla klik di peluang kerja atau juga boleh juga ke ruangan facebook page kami.

194 comments :

  1. assalam offshoreboy..
    sy fresh graduate diploma in civil engineering,skrng tgh ambil sijil for safety officer...nk tnya ada chance x tok pompuan kerja kat laut?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...
      Ade je pompuan keje kat laut tp tak seramai lelaki la...chance tu mmg ade :)

      Delete
    2. Lelaki ramai dari perempuan kerja kat offshore. Apa risiko kalau tidak pandai jaga diri. Takut balik rumah hamil

      Delete
  2. sy ade (HND electrical Electronic engineering...bleh bgtaw mcmne sy nk apply utk offshore ni??tolong bg ilmu ckit spe2 yg otai2...tq:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak try google kompeni2 offshore kat msia, lps tu masuk lmn web die ek. Kat situ kadang2 ade ditunjukkan peluang keje. Kalo xde pun ade bhgn contact, try contact company tu dan mintak sambung ke HR. Kat HR tu nnt blhla tanya kalo ade jawatan kosong ke..gd luck ek :)

      Delete
    2. nak try apply tapi not sure course link atau tak dengan kerja ni . dip pengurusan teknologi . nak sambung degree untuk kerja offshore tapi ad cadangan tak bro

      Delete
  3. salam abg otai offshore,saya nak tanya, saya ada diploma of culinary art, ada ke company yg akan amek fresh graduate untuk jd cook kt sane?and kene amek sijil ape yg boleh saya layak keje perkapalan or pelantar minyak, mintak maaf bang,saya ni masih kosong lg dlm bende2 mcm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam adik otai :),
      Sy tak pasti kalo diorg amik fresh graduate utk cook tp sedara blh try apply. Sijil2 kursus semua jgn risau kerana company yg akan provide kan dan diorg yg akan list kan apa kursus2 yg perlu diambil utk seorg cook. Ni sy bg antara senarai catering company kat offshore. Sedara just apply @ contact diorg utk tanya psl position cook.
      -Bayong, Bunga Cempaka, Aquarisoffshore, Sribima, Amarcogroup...
      Gd Luck Hasif..;)

      Delete
  4. Asslmualaikum:-)....sy skrg ni tengah ambl diploma kejuruteraan proses petrokimia.agak2 brp pndptn ek?:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Nurliza,
      Pendapatan bergantung kpd company samada local atau multinational. Slalu yg multi ni akan bg lebih lg blh cecah lebih 3k untuk basic saje tak termasuk elaun lain. Kalo local tu kurang sikit :)
      Gd luck ek

      Delete
  5. bro , nak minta tolong pandangan bro, saya lepasan spm nak ambik dip marine cargo surveying , tp takut risiko tiada peluang pekerjaan la , boleh bagi beberapa nasihat x ? and brapa gaji bagi kalau dah ada diploma marine cargo surveying ? tolong ya bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,
      Ok tu bro. Amik je ek. Kalo blh score sbb slalu company2 multinational ni akan amik student yg score utk freshies. Jgn takut...ade keje tu cuma kita kena usaha carik sehabis blh dgn ikhtiar, jgn cepat give-up sbb rezeki ade dimana2 bro:)
      Gaji basic slalu diorg bg dlm range 2-4k bro tak termasuk elaun tp bergantung jugak samada local atau multinational company. Gd Luck Bro..u can do it ;)

      Delete
  6. salam offshore boy..t.ksih..=)..in sha Allah boleh..hrap pengalamn smsa latihan slma 3 bulan tu dpt mmbantu..sbb,masa tu dorang da byk bg gmbaran2 ttg pkjaan ni..doakn saya..=)..t.ksih skli lg sbb sudi reply..dan..untuk makluman offshoreboy,berkemungkinan saya akan praktikal di miri..klau x silap nama company AJANG SHIPPING..pernah dgr..?saya ada soaln lg tuk encik offshoreboy..
    nk tnya sal tempoh tuk BST..

    1)brpa lama tempoh tuk sijil[sblum expired] BST

    2)skiranya dlm sjil BST saya xda tarikh expired,ada kah masih plu dprbaharui..sbb dlm sjil saya xda tarikh expired..

    3)dan apa kah yg dbuat smasa dlm mmbaharui sijil BST..adakah masuk kursus ddlam class shja atau sama sprti prtama kali ambik sjil trsebut prlu mengulangi stiap apa yg prnh dbuat terdahulunya..

    4)klau local tu slalu nya starting dia brpa...?

    tq..sori bro tlampau byk soalan..huhu..harap sudi mnjawabnya..t.ksih..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Azlan,
      Sama2 :). InsyaAllah blh tu..
      Ajang Shipping pernah dengar :) tp rase sy main opis diorg kat Miri kan?
      Ok sj jwb mana yg mampu ek :)

      1) Bergantung kpd negara yg kita amik. Maksud sy ade negara yg dua..ade yg tiga tahun, ade 4 ade gak yg lima. Kalo Msia masih lg 3 tahun.

      2)Takde tarikh expired ek...pelik gak. Cuba rujuk opis balik sbb slalunye kebykn sijil samada BST,BOSIET, FOSIET dan lain2 lg ade tempoh expired.

      3)Kalo refresh tu amik kursus sehari je utk BST tp bergantung gak sbb setiap tahun ade je perubahan yg diorg buat dgn alasan safety :).
      Kelas campur amali ckit.

      4)Local tu maksudnye gaji ke? Utk general worker ni slalu diorg bg gaji dlm rm80-200 sehari kalo xsilap. Tp semua ni bergantung ngan company tu local atau multinational. Juga bergantung dgn service :)

      Xpe bro...no worries. Gd Luck ek. All the best

      Delete
  7. Salam saya nak bertanya kalau sya ambik dip. architecture tapi slepas itu sya ambik sijil safety n health, cidb, niosk, NDT, boleh sya kerja di offshore..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Boleh je tu geng..ce try apply ek :)

      Delete
  8. Salam.

    Saya lulusan diploma mekanikal engineering. Fresh graduate dan saya berminat untuk bekerja di offshore. Bagaimanakah caranya untuk saya memohon jawatan yang sesuai dgn kelayakan saya?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Solehin,

      Blh try cek keje2 kosong kat paper ataupun internet. Kebykn jawatan engineering kat pelantar berkait rapat dgn mechanical engineering cuma nama position tuk engineer tu mcm2 :). Saranan sy Solehin apply je semua position yg kosong tu, mana yg dipanggil tu sambar je ek :). Bile da start keje br nmpk ttg position2 lain. Gd luck ek..

      Delete
  9. salam bro offshore boy,saya bekerja sebagai seorang njururawat lelaki,ingin menceburi bidang offshore sebagai medic.apakah tugas sebenar medic di atas pelantar minyak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro,
      Tugas medic slalunye merawat org2 sakit kat atas pelantar dan bg medical/ubat pada yg memerlukan, sentiasa standby jika ade emergency, membantu safety officer dlm hal2 HSE. Tugas2 lain tu ade gak cuma sy tak berapa pasti tp yg list kat atas tu mmg tugas2 medic atas pelantar :)

      Delete
  10. salam bro offshore..saya pelajar baru lepasan spm..saya ingin brtnya soalan ckit..sya ada 2 twran sjil elektrik ngn sijil kimpalan...antra 2 bidang ni yg mna peluang kja offshore lbih luas dan income lbih tnggi??..sya mseh buntu nak pilih mna 1...boleh tolong bgi ktrangan dak dalam 2 bidang ni..yg mna lbih mudah nak kja offshore??tma kseh yaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Shahir,
      Sebenarnya 2-2 tu mempunyai byk peluang keje kat offshore. Kalo ikut pendapat sy baik teruskan dgn sijil elektrik kerana tak ramai yg amik bhgn ni utk keje offshore berbanding dgn kimpalan. Kalo ikut skop gaji tu mcm biase...saudara kena bykkan experience dulu lps tu blh demand especially jika kerja dgn syarikat2 multinational. Apatah lg kalo dpt bekerja di oversea. Gd luck..:)

      Delete
  11. Salam OffshoreBoy.
    Saya ada sijil:T-BOSIET,Basic Rigging & Slinging,BST,dan OGSP.Pengalaman berkerja 13 Tahun sbg Aircraft Technician di dlm TUDM.Ingin tukar kerjaya..bminat untuk mceburi bidang offshore samada shipping atau oil n gas.
    kalau b offshore boy bg sedikit/nasihat ttg peluang perkerjaa/posisi dan gaji di dalam bidang ini bersesuaian dgn kelayakan saya.education setakat SPM jer.013-8115801 - Alex

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Kursus2 yg saudara ada tu mmg sesuai utk keje offshore. Nasihat sy saudara trus apply samada melalui emel ataupun contact terus HR company2 oil and gas utk bertanya pasal kekosongan. Kena slalu update ngan diorg sekiranya ade kekosongan jwtn.
      Gd luck ek :)

      Delete
  12. Sy lepasan sijil teknologi minyak dan gas elektrikal plant/downstream di ILP.. sy brminat sgt dgn bidang oil n gas ni.. tp ade org bgtau sy syarikat-syarikat oil n gas ni tak ambil pekerja dr institut lain melainkan dr institut training mereka sendiri, jd bila sy tau benda tu trjadi di industri oil n gas, semangat sy untk ke bindang tu patah brtambah sy tiada pengalaman kerja dlm bidang tu dan mungkin tiada pluang untk sy brtapak di sbbkn sy bukan mempunyai sijil dr intitut training mereka, bg pendapat sy tidak smua org mudah untk mndapat pluang masuk kerja di bidang ini walau mempunyai sijil sekalipun.. betol atau salah ape sy ckpkan. Mintak pndapat skit dr Mr.offshore ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah sy nak komen psl ni sbb mmg ade sebahagian company tu akan amik org yg dr institu diorg. Yela diorg kan da melabur byk duit utk train org2 yg bakal bekerja ngan diorg :). Tp dlm masa yg sama diorg still akan open utk cr pasaran luar (maksud sy bkn dr pusat training diorg). Saudara jgn gusar sbb kebanyakan yg kerja offshore ni pun bukan dr pusat training company oil n gas tertentu. Saranan sy saudara usaha selagi boleh utk apply kerja offshore ni...mana tau ade rezeki kan. Lg satu jgn lupa sentiasa follow up ngan company2 yg kita apply ni. Ade org yg hantar resume tp lepas tu senyap mengharapkan company tu call. Cara ni agak sukar melainkan kita betul2 berpengalaman. Harap saudara faham maksud sy ni and no offense ok :). Ape2pun gd luck.

      Delete
  13. Salam offshore boy :)
    nak tanya , kalau ambik diploma infornation technology dapat kerja offshore x ? kalau nak kerja offhsore , ambik sijil safety je or ambik diploma terus ? mana bagus bro ? aku dah stuck kat poli amik information technology , mak bapak ku cakap , safety tu bila bila masa dapat ambik , boleh bagi beberapa cadangan x macam mana plan pembelajaran saya selepas hbiskan diploma information technology ni untuk kerja ke offhore ? pleasee bro ! nee ur help

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bro...
      Bro blh truskan je amik information tech tu..xde masalah. Kos safety tu mmg betul lps tu blh amik. Tp lg molek kalo amik awal tp no hal bro...truskan je amik IT tu. Ade beberapa engineer offshore yg sy pernah bekerja ada dip IT dan yg tek berkenaan ngan offshore pun ade :). Diorg lps abis blajar trus apply keje offshore dan alhamdulillah diorg diterima. Saranan saya, truskan je amik course tu (ckp mak bapak kena ikut, mungkin ade hikmahnye :). Lps grad trus apply company offshore dan macam biase sentiasa follow up ngan company yg kita mintak keje tu ek. Gd luck in ur future bro..

      Delete
  14. Xsabar aku nak hbskan study..nak apply trus kerja di offshore..harap murah rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah bro..selalu berdoa :)

      Delete
  15. Saya nak aply jdi bos dkat platform ada kekosongan x

    ReplyDelete
  16. Salam offshore..nak mintak pndapat skit,sy minat nak keja keja offshore .sy skang jual nsi lemak ja tiap hari,nak tnya keja ofshore nak amek lesen kat mana?skang sy aDa sijil PMR n SPM ja,tpi SPM pnya dh ilang sbb trsilap,sy trbungkus nsi lmak dgn sjil spm,..kalau ofshoreboy ada lubang keja bgtau la sy,ka position helper,position bos pun xpa .sy x kisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Lor terbungkus ek...takpe blh contact kementerian pelajaran mintak diorg keluarkan sijil SPM saudara.
      Lps tu saudara blh try apply pusat2 training offshore seperti INSTEP. Gd luck ek :)

      Delete
  17. Salam sejahtera... saya fresh graduate dalam civil engineering... untuk bidang saya boleh kerja di offshore...? kalau boleh kerja sebagai apa di offshore...? harap replay. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. degree in civil engineering

      Delete
    2. Salam Viruz,
      Ade je bro especially dlm pembinaan rig platform.
      Ade mcm2 jwtn utk engineer cuma nama position die ade pelbagai. Saudara nnt just apply sebagai field engineer kat diorg, kalo dpt diorg akan serap@khususkan dlm satu bidang kerja yg berkenaan projek diorg. Gd luck bro..:)

      Delete
  18. Akum abg sy ni baru nak berjinak jinak dlm bidang ni, maksud sy nak kerja under petronas...pengalaman tu xde cuma sblm ni pernah kerja wayermen..skg nie ade org dlm nk recomen kn kerja bahagian jaga meter kat tgganu.. gaji boleh berapa dlm sebulan? Cuma dia ada bgth starting kena kerja 3 bulan pas tu dpt elaun je rm500 dlm sbln..pas 3 buln baru gaji dia bagi..nak kepastian dan minta tolong abg boleh x bg pandangan..sy da pun berumah tangga..umur 30..harap admin bg pandangan?

    ReplyDelete
  19. salam,, nak tanye la bang,, sy grad bulan 1 2014 dalam bidang engineering(instrumentation) which is more to process, jawatan ape yg sesuai utk sy and mcm maner nak apply?

    ReplyDelete
  20. berapa gaji untk scaffolder?nk thu sbb sy ad twrn utk kije tu..

    ReplyDelete
  21. Bro sya nak tnya..mcm mna maw bwat lesen offshore...kena ada bsts?sya hnya ada pglman keja kat depoh minyak petronas n shell..PS TERMINaL....so skrg saya berminat nak keja pelantar...sya xda apa2 kelulusan...agak2 bole kh tue?

    ReplyDelete
  22. salam otai offshore.. sy study bru abis study.. diploma elektrik jer.. teringin nk kerja offshore..
    soalan saya
    1. Apa yg ptt sy ada untuk bekerja di offshore & oil n gas neh??
    2. sy ZERO knowledge pasal offshore & oil n gas neh

    ReplyDelete
  23. salam ramdhan, hambe ade dip in chemical eng(process) skop petroleum..setahu sy, gaji +elaun dlm 2-5k kan?
    sbg persiapan utk demand gaji dlm 8-belas2 k..program ape yg patut sy ambik..
    1) ISO/TS 29001 : 2010 Quality Management System for Oil & Gas Industry
    2) Off Grid Solar System
    3)Underwater Inspection
    4)ISO 5001 : Energy Management System
    5)Teknologi Fotonik & Fiber Optik

    harap2 saudara leh bg pendapat mgenai gaji n skop keje bkaitan 5program tu..n last..choose 3 of the best..
    tq bro...

    ReplyDelete
  24. salam abang...
    saya minat dalam kerja offshore nie....
    tp sy lepasan dip elektronik (komunikasi)....
    peluang masuk kerja nie ok ke?
    and nak tahu apa nama company offshore yg sanggup ambil fresh graduate.....

    ReplyDelete
  25. salam abg....
    sy nie lepasan dip elektronik (komunikasi)
    pluang kerja dalam bahagian offshore ok ke...
    dan nak tahu company mana yg nak ambil fresh gradute kerja kat offshore.....

    ReplyDelete
  26. salam bro..
    nama saya muhammad nazreen berumur 23 tahun.
    saya berminat untuk bekerja di offshore. saya mempunyai diploma mechanical engineering.saya nk tahu jenis2 position yg terdapat di offshore dan bagaimana untuk saya memohon kerja di offshore.saya harap offshoreboy dapat membantu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. one more thing bro, klu boleh nk mintak email bro ataupun akaun FB supaya lebih senang. atau bro email kepada saya nazreen_zulkifli@yahoo.com
      FB muhammad nazreen
      thanks bro..hopefully bro dapat membantu

      Delete
  27. Salam.. klu sy fresh grdte dlm bhgian civil eng major in geotechnic, bidang ape yg keje utk ofshore ni ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Cuba try utk bhgn platform installation dan fabrication. Gd luck :)

      Delete
  28. salam bro.....
    sy nie berminat nak kerja offshore tp tak tahu mcm mana nak apply keja nie....
    n kursus apa yg perlu sebelum masuk kerja offshore?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Saiful,

      Kursus tu bergantung pd pengkhususan kerja apa yg kita nak.
      Saudara blh tgk kat INSTEP utk senarai2 kursus kerja offshore. Gd Luck ek :)

      Delete
  29. salam..saya ni rabun jauh,,,bleh ke jadi offshore?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Izdan,

      Blh je. Ramai gak yg specky keje offshore ni :)

      Delete
  30. hai offshore boy...sy baru grad jun 2013 dan ada diploma assistant medical officer...skrg bertugas d jabatan kecemasan....apa pos yg blh sy apply???tlg inbox d fb jong wei liam....tq byk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Liam,
      Sesuai sgt tu utk jawatan medic kat offshore

      Delete
  31. salam..kalau ambik welder nie senang x nk keje sana???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Amir,

      Susah nak ckp la :). Ade time senang ade time susah

      Delete
  32. Replies
    1. Hmmm..susah nak ckp amirganu1991,
      kena try je apply ek...gd luck

      Delete
  33. Salam,saya study dlm building survety lulusan dgree uitm shah alam,n ade xperince kerja 2tahun.position apa yg layak utk saya yer?salary?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Maaf sbb sy tak pasti sbb apa position sesuai utk saudara di offshore tp saudara blh try je antar resume @ call HR company2 oil and gas utk bertanya berkenaan position yg sesuai...gd luck :)

      Delete
  34. Salam ,saya lepasan uitm shah alam.study building servey,xperince kerja site 2tahun,position apa yg sesuai yer

    ReplyDelete
  35. salam bos,,
    kalau dah ade BOSET,,
    tp nk apply keje nie ade spm je,,
    agak2 dapat x?
    emm brape ye gaji yg ditawarkan kalo ade spm je,,
    dan bahagian ape yg saye akan dapat? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Man,
      Kalo ade BOSET da bagus da tu, blh try je mana2 company utk jawatan yg bersesuaian dgn kelulusan Man. Bab dapat tu susah nk ckp..tp usaha tangga kejayaan :). InsyaAllah dpt.
      Byk bhgn dlm keje offshore ni. Kalo nak dilistkan mmg panjang. Gaji bergantung pada bidang keje kita tu.
      Gd Luck Man :)

      Delete
  36. salam offshoreboy, kerja dalam bidang teleco atau IT ada tak? company mana yang boleh di apply & perlu ada sijil apa2 x? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Geng,
      Ade je...kalo kat malaysia mcm company Scopetel dan Rignet. Bab sijil tu bhgn tu sy tak pasti. Cuba google check compay tu ek. Gd luck :)

      Delete
  37. salam bro mmcm mane sy nak apply kerja offshore nie...
    dan ap course yg perlu diambil...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Saiful,
      Bergantung pada apa bhgn yg Saiful nak masuk. Juga tgk pada kelayakan.

      Delete
  38. salam...sy ade sijil paip je..agk2 bley kje offshore x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Blh je geng...try apply je ek :)

      Delete
  39. salam offshoreboy...

    Sya zam ,sy nk tnya beberapa soalan sya ada sijil automotive dan prnah kerja dlm mekanik slama 3 taun dan skang sy brkerja sbgai aircond tecnikal slama 2 taun
    1.sy memang brminat brkerja di offshore da x
    Kerja yg sesuai untk sy di offshore
    2.sy ada sijil bst n tanker fam bleh ker sy brkerja di offshore tnpa boset antaw ambl kemudian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zamkedah,
      Bagus da tu ade sijil2 tu. Saranan sy supaya Zam antar je resume kat company2 o&g ni. Yg sijil Boset tu jgn risau sbb bila kita diterima kerja, company tu akan hantar kita utk course Boset tu. Jgn ambil Boset dulu kalo tak dpt keje lg sbb rugi nnt..lgpun nak amik boset tu mkn ribu tu...apa2pun gd luck :)

      Delete
  40. Salam offshoreboy..

    Sy zam,sy nk tnya sy ada sijil automotive dan pernh brkerja sbgai mekanik slama 3 taun dan skang brkerja sbgai aircond tecnikal 2 taun di gntng higland
    1.sy ada bst n tanker fam kerja apa yg sesuai dgn sy di offshore
    2.sy ada mslh mata rabun jauh akibt trkena alkali btry dlu bleh sy kerja d offshore .

    Harap bro dpt bntu :-) wslm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zam,
      Yg bab rabun jauh tu jgn risau ek...ramai gak org keje offshore yg rabun jauh..:)

      Delete
  41. Kami budak2 mlaysian institute of marine engineering technology..hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah kat blog ni :)

      Delete
  42. slm..,sy berminat ingin keje di pelantar minyak..tpi sy x mempunyai diploma atau sebagai nya.,,sy mempunyai sijil spm dan skm jea.,,bolehkah sy apply kerja ny?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Boboi,
      Blh je cuma awak kena pergi pusat2 latihan kerja pelantar seperti INSTEP. Kat situ diorg akan bg kursus2 berkenaan bidang2 tertentu kat offshore. Gd luck ek

      Delete
  43. salam bro.,,sy nk apply kerja nie tapi sy mempunyai spm dan skm je.,,bleh x sy apply?

    ReplyDelete
  44. salam...sy kelulusan Dip Kejuruteraan Komputer..agak2 sy leh dapat x ke kje kt offshore nie..bpew starting gaji??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      Blh je geng...starting gaji tu bergantung pd skill + experience sedara. Juga bergantung samada dr local @ multinational company. Tp percayala..mmg berbaloi :). Gd luck ek

      Delete
  45. salam, sy andy, sy nk keja laut bhgian pelantar. sy mempunyai sijil elektronik petroleum dr poli. add fb sy. anlion@rocketmail.com sy nak tanya lebih lanjut. dari dulu apply2 tak dpt2 pun.

    ReplyDelete
  46. Salam bro..sy bru je lepas grad..lulusan dip mknikal pembuatan..mcm mana nak aply? Harap dpt membantu adik2 ..email: fareezzulkefly92@yahoo.com

    ReplyDelete
  47. Salam offshoreboy. Sy graduate dip in banking. Agak2 ada x yg sesuai utk sy?

    ReplyDelete
  48. assalamualaikum,enck klau dplma offshore engineering agak2 gaji brapa ya?

    ReplyDelete
  49. klau abis dplma logistik kerja & pengurusan rantaian bekalan...kat ranaco..agak krja apa bole dpt?gji brapa?

    ReplyDelete
  50. Salam offshoreboy, saya mempunyai dip teknologi kimpalan.. slalunye brapa gaji welder ni eh? dan kalau ingin bekerja di offshore apa yg prlu sy buat?

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum abang offshore boy..

    saya sedang belajar di bidang diploma elektrik elektronik engineering di semester 5, tetapi terpaksa berhenti disebabkan tak upaya nak sambung. terlalu susah bagi saya. saya ingin mencuba pula di bidang offshore. kelulusan saya hanyalah SPM. apakah yang saya harus buat. dimanakah harus saya belajar. apakah kelulusan yang harus saya ada. mintak sangat-sangat abang offshore boy beri tunjuk ajar. kepala dah runsing dah ni pikir mcmmana nak ceburi bidang ni. tak tau kursus apa yang harus diambil. lesen apa yang wajib ada. :(

    terime kasih saya dahulukan. :)

    fadhliasraf@gmail.com

    ReplyDelete
  52. Salam offshoreboy, saya ingin bertanya..insyaallah saya akan menamatkan pengajian diploma saya pd april2014..saya jurusan Kejuruteraan Elektrik (Kuasa) di UiTM..sy ada tertengok tentang kemasukan ke INSTEP lepasan diploma..adakah baik sekiranya saya mohon INSTEP? peluang utk lepasan INSTEP cerah ke?
    -sangat berminat uth ceburi kerjaya offshore

    ReplyDelete
  53. salam,macam saya dah berumur 37.. memang skg plan nak mintak o/shore.. ni pun baru nak stat ambik boset. umur mcm saya masih layak lagi ke utk bekerja di o/shore?

    ReplyDelete
  54. salam saya nk tanya sy ad degree dlm senibina..boleh sya tahu dlm oil and gas ad kt bahagian mcm mana saya boleh pergi?

    ReplyDelete
  55. Kerje offshore ni mmg best..lg2 dpt suami kje mcm ni..nak ape some dapat....kire mslh ksh syg tu yg xckup..(pendapat dr seorg wanita)

    ReplyDelete
  56. boleh tahu berapa ye gaji jika seseorg ikuti kursus n berjaya dpt tawaran kerja belayar ke luar negara...skrg dia hanya kerja offshore di kemaman.

    ReplyDelete
  57. Saya da ade boset...pnglmn sbgai formen welder..bkrje dlm bdang oil and gas da 6tahun..ad x jwtn kosong??

    ReplyDelete
  58. Saya da sijil n lesan diving sampa divemaste....tp saya tak tahu mcm mana sya nk masok krja 2.....

    ReplyDelete
  59. Sya da sijil n lesan diving smpa lve divemaster...tp sya tak tahu mcm mana nk masok.....blh tolong...????

    ReplyDelete
  60. Assalam,

    Suami saya akan bersara dari angkatan tentera malaysia tak lama lagi. Beliau mempunyai Sijil Juruteknik Logistik, BST, BOSIET dan Oil & Gas Tester.

    Soalan saya, jika beliau menceburi bidang offshore ni, posisi apa yang sesuai dengan kelayakan beliau?

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  61. salam, tumpang tnya, kalau dpt degree mechanical oversea, tp result ciput je,,layak x nk keje offshore? mmg sgt ciput result.

    ReplyDelete
  62. kalau mcm sy plajar blasting and painting level 2 ni ada x keje kat offshore??nama compny utk kerja ni ape??

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum,kalau mechatronics engineering agak2 dapat position apa ye kalau kerja offshore?

    ReplyDelete
  64. Salam bro,

    masih lg aktif kt blog ni?

    ReplyDelete
  65. asalam,.tuan..sy nadia nk tau ad ke pmpn keje dlm ofshore ni...sy ad dip kej elektronik..ape yg. sesuai utk sy ye..merancng ambl osha..

    ReplyDelete
  66. Salam bang sy nk tnye...sy berminat kje kt ofshore ni..sy ad dip. Tp bkn bidang ofshore ni..boleh x sy apply kje kt situ..helper pun xpela..tp brape basic yek -zali

    ReplyDelete
  67. Assalam..saya efan berminat untuk bekerja offshore.saya hanya ad sijil electric n electronic j dari politeknik..layak x untk bekerja..penglman xbnyklh..cmna nk apply
    email: fan_ichigo91@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Assalam offshoreboy....saya perlukan kerja...bleh add pd email saya...leested1@gmail.com....tq

    ReplyDelete
  69. Exec global resouces syarikat kami di alor setar ke, ,100 kekosongan jawatan kosong di pelantar minyak gaji untuk di hantar bekerja 1200-7000.kekosongan terhad bagi sesiapa yang berminat
    untuk maklumat lanjut sila hubungi 01114490590

    ReplyDelete
  70. Exec global resouces syarikat kami di alor setar ke, ,100 kekosongan jawatan kosong di pelantar minyak gaji untuk di hantar bekerja 1200-7000.kekosongan terhad bagi sesiapa yang berminat
    untuk maklumat lanjut sila hubungi 01114490590

    ReplyDelete
  71. Salam tuan,saya awie..saya degree dalam jurusan degree mekanikal in aircraft engineering.saya da belajar turbine and piston engine.bulan 9 ni saya akan graduate,bawah UniKL..saya memang minat keje dalam oil and gas tambah2 dalam offshore tambah2 mengenai turbine engine.pa posisi saya boleh dapat di offshore nanti?boleh saya apply skrang x?company mana yg da bahagian turbine ni?

    tq tuan=)

    ReplyDelete
  72. Level paling rendah keje di offshore berapa dia punya gaji?

    ReplyDelete
  73. Gaji paling rendah berapa kje offshore

    ReplyDelete
  74. Salam, gaji paling sikit berapa offshore

    ReplyDelete
  75. banyak nye Q&A kat sini ...
    berminat sampai bace semua dr atas k bwh ...
    kalau ambik deg.software engineering mmg xleh la nk join kn .. huuuu

    ReplyDelete
  76. bro..klau bahagian tooling ada x kat offshore ne?

    ReplyDelete
  77. salam,ada tak alat untuk saya berhubung dengan anda?

    ReplyDelete
  78. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  79. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  80. salam..
    saya nak tanya tentang kerja ni..
    saya just ade sijil spm dan kelayakkan sye just penah berkerja sebagai foreman dan web designer..
    tapi saya baru tamat khusus boset dan soalannye apewkah jawatan sye saye boleh dapat??

    ReplyDelete
  81. hello bro...kalau goverment staff nak pi masuk kerja di offshore..macamana prosedurnya.. berminat sangat ni... tapi umur dah 44 tahun.. adakah company nak ambil..kalau saya ikuti training..

    ReplyDelete
  82. Sy ada ijazah pendidikan sememangnya xda kaitan dgn offshore. Tapi sy nak berkeja kat offshore. Apa keja yg sesuai dgn sy dan berapa gaji?

    ReplyDelete
  83. askum..tuan saya nk mintak no fon bleh tak nktnyer mengenai pekerjaan nie dengan lebih mudah

    ReplyDelete
  84. Salam offshore boy,
    Nama saye umar,saye asal dari port klang umur saye baru 19 tahun dan saye lepasan SPM.saye berminat nak mencipta kerjaya di offshore tapi tak tau nak mule dari mane.member saye suruh apply sebagai cook,assist cook atau HLO.dari mane dan macam mane saye nak mule dari a-z???tolong saye ye offshore boy....

    ReplyDelete
  85. Hai... sya ambil couse dip kejurutraan elektronik (komunikasi)..ble ke couse sya ne kerja kat ofshore

    ReplyDelete
  86. Salam..sy student dip kejurutraan elektronik (komunikasi) ble ka couse sy ne krja kat offshore???

    ReplyDelete
  87. Assalaumualaikum bro, sy bakal mmgang dip dlm mchanical eng(auto). Boleh ke sy msok oil n gas? Dan kalau boleh, ap lgkah2 pnting yg wajib sy ambil?

    ReplyDelete
  88. salam boss, sy fresh graduate diploma shipping mgt. ade tk any suggestion utk sy lepas ni? whether nk smbung degree or kerja. tp klau kerja sy nk masuk bhagian mne ek? tlg jwab..

    ReplyDelete
  89. Salam . Saya bminat dgn kj offshore..tp xda pglmn or sijil dlm bidng nie.. trgn nk keja drilling..blh ke?

    ReplyDelete
  90. Salam admin..saya cukup bminat kerja oil and
    Gas ni...sbb saya nk ubah hidup kuarga saya kpada lbih yg bgos...saya harap admin dpat mmbantu saya dgn lbih tperinci.. plss add fb saya (panglima_durjana@yahoo.com)
    Atau email saya (ahmad_azali91@yahoo.com)

    ReplyDelete
  91. Salam,pernah jumpa x perempuan kerja offshore?

    ReplyDelete
  92. Salam..abg..sy nk tny..sy minat o n g..tp skang keje land surveyor..ad dip..experience stahun..mgkn lari bdang..tp sy nk wt tpak blik...pe y ptt sy wt...cdgn ...puas da research..kali nk mintx pndpt plak...tl0ng bng..

    ReplyDelete
  93. kalau nak jadi driller kena amik course apa eh ?

    ReplyDelete
  94. tgok position gak kje offshore ni.. bagi aku gaji paling rendah kja offshore RM50 satu hari... paling cincai pun dh campur basic n somthing2 bole la dpt 1,700 0r 2k sbulan.. post Roomboy... keje cuci baju n mcm2 kje g yg camboss arahkan.. tu gaji crew company.. lau service cmpany mmg besor laa per day.. bole cecah 1,300 per day... nk dpt gji cmtu kne cari pgalaman lame g laa. anyway.. syukur atas rezki yg tuhan bagi.. rezki msing2 ann... :)

    ReplyDelete
  95. tumpang tanye..sy thun depan tamat peljaran dlm diploma mekanikal acuan (tool&die)..sy nk tanye cos yg sy amik ni bole bekerja di offshore??pada mase yg sama sy ada sy oil & gas safety passport level 1..sy berminat sngt dgn pekerjaan ni..tp..sy xtau cos yg sy amik ini ade x di sana..hrap dpat bantu.

    ReplyDelete
  96. Salam semua, just nak kongsi.. memang offer keje kat pelantar ni memang tggi tp jgnlah kite nengok gaji je, at least cari satu bidang yg korang betul2 minat, sye bekerja dlm bhgian safety, onshore je utk company piping, mula2 dulu terpikat dgn keje safety ni dsbbkan gaji, berat mata memandang berat lagi bahu memikul, gaji tgi2 pun tak bermakna klu kerja tak perform.. jadi nasihat sye utk semua, buat research ttg apa keje yg korg btul2 minat, jgn give up, life is about learning.. paling penting cert, pengalaman tggi manapun , klu cert takde tak bergune, penuhkan dgn cert seimbangkan dgn pengalaman.. dunia2 gak akhirat jgnlah lupa..

    ReplyDelete
  97. Kerja Offshore mmg agreed gaji mmg besar, tetapi majority yg gaji besar, x tahu kemana duit itu patut dilaburkan...Kami dr Cimb Wealth Advisor, advise sesiapa shj utk growthssimpana ITU. Pulangan 10-15% Tinggi kan! Yang penting Patuh Syariah..Kit a kerja keras simpan Duit, Jd gunakan Duit kerja utk Kita....hubungi sy utk free bantuan 0173100520

    ReplyDelete
  98. salam bro..bahagian telekomunikasi ada kerja dalam offshore kelulusan diploma..mohon feedback

    ReplyDelete
  99. Assalamuaikum...sye baru habis spm...agak2 nye kalau sye apply keje tu agak2nye berape gaji

    ReplyDelete
  100. salam tuan,saya student 2d year degree in civil engineering.kalau bidang saya ni boleh apply ntuk offshore x?and perempuan boleh ke kerja kat offshore.position apa yang sesuai kat offshore kalau lepasan degree in civil eng mcm sy ni?and ada syarat minimum cgpa tertentu x ntuk layak bekerja di offshore?tq

    ReplyDelete
  101. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  102. sye brmint tlg info.. sye nk sngt krja.. 01136550273

    ReplyDelete
  103. Salam tuan, saya ingin tanya.. kalau student dari lepasan dip. tek Mekatronik, bidang apa yg sesuai untuk bekerja offshore ? igtkan nak juga apply masuk.. cam best je :)

    ReplyDelete
  104. SALAM TUAN, SAYA INGIN BERTANYA.. KALAU STUDENT LEPASAN DIP. TEK MEKATRONIK, BIDANG APA YG SESUAI UNTUK KERJA OFFSHORE EH.. ? IGTKAN NAK APPLY MASUK NNTI :)

    ReplyDelete
  105. SALAM TUAN, SAYA NAK TANYA, KALAU STUDENT LEPASAN DIP. MEKATRONIK, APA BIDANG YG SEDUAI UNTUK KERJA OFFSHORE ? IGTKAN NAK APPLY BILA DAH GRAD NNTI :-) MEKASIH

    ReplyDelete
  106. salam .... Klau gaji tuk offshore catering bpa yer?? Berat x keja nya 2 ??terima kasih

    ReplyDelete
  107. Salam offshoreboy... sy brminat nk kerja kt pelantar minyak mcm mana cara nk mintk

    ReplyDelete
  108. Salam offshore boy. Boleh add sy dkt fb x,? Nma fb sy Mof Erin. Tq

    ReplyDelete
  109. Bos sy nak kj offshore,pengelaman tak ada,tapi boleh buat kj,boleh tak?

    ReplyDelete
  110. KAMI MENYEDIAKAN KURSUS INDUKSI KAD HIJAU CIDB DAN OGSP CARD NIOSH
    keterangan lanjut sila hubungi 0197186894 sofian
    USAHA TELUS RESOURSES

    ReplyDelete
  111. Saya dah ada sijil pw2 dan pw4..boleh ke saya apply untuk offshore..dan bagaimana pula caranya..saya graduan akedimi binaan malaysia..terima kasih..

    ReplyDelete
  112. shallommm..mcm mane nak apply kerja offshore bhagian scaffolding ?...

    ReplyDelete
  113. saya mell. saya minat bidang perkerjaan offshore ni. kini saya ambil degree sains laut dgn major biologi. my knowledge about oil n gas memang ZERO. pertanyaan saya, bolehkah kami diterima pakai dalam perkerjaan offsore ini dan apa bidang perkerjaan yang sesuai seperti kami yang ambil course sains laut ?

    ReplyDelete
  114. Salam , i dont know this is repeat question or not. saya Mokhtar mgambil degree sains laut d ukm, so pertanyaan saya , bolehkah saya berkerja dalam bidang offshore sedangkan major saya dalam sains laut is biologi? pertanyaan kedua saya, apa perkerjaan yang boleh saya ceburi dalam bidang offshore ini? please admin add me: botakmuktar@gmail.com

    ReplyDelete
  115. Salam admin, saya ade kelulusan diploma dalam construction safety. Saya nak tanye, utk diploma saya ni, ada ke peluang kerja di offshore dan berape average salary yg dia bagi?

    ReplyDelete
  116. Salam admin. Saya ada kelulusan diploma construction safety. Saya nak tanye, kelulusan saya ade ke peluang kerja di offshore dan berape average salary yg dia bg utk kelulusan saya ni? Hehe

    ReplyDelete
  117. asalammualaikum, saya nak mintak pendapat semua, umur saya baru 19 tahun saya stress fikir kan masa depan. jadi saya ada apply kursus oil and gas. kursus fitter (pemasangan minyak dan gas) kursus ni akan dapat full medical offshore, sijil fitter , oil and gas safety passport ogsp dan boset. apa pendapat semua yang berpengalaman

    ReplyDelete
  118. salam,
    mcm mana nk apply medic offshore??
    lama sudah sy intai peluang ni tp sy tidak tahu mcm mne nk apply and apa yg sesebuah company mau sbagai kelayakan..help me please..

    ReplyDelete
  119. Hi mungkin apa yang saya nak tanya ni mungkin bukan bahagian g tuff mcm yg lain2 cakap la.... berminat di bahagian kicthen agak2 apa ya requirment yg perlu. skg kerja d miri. ingat nak try. skg keja dgn goverment tp tu lah tak confirm2 lagi risau. buat persediaan sebelum apa-apa kemungkinan. saya ada dip in catering n deg dlam hotel mgmt berkaitan ker? hope bole bagi pendapat apa yang boleh saya buat uk langkah pertama...

    ReplyDelete
  120. Salam bro offshoreboy.. Tolong add fb muhammad amirul abdul hamid ye.. Mintak tolong sgt..sbb sye berminat utk kerja offshore

    ReplyDelete
  121. Asalamualaikum tuan..klau mcm sy yang ada pengalaman dalam bidang pemetaan selama 4tahun leh aply tak kje ni..tq

    ReplyDelete
  122. Salam tuan..kalau berminat kena krusus lgi ke?

    ReplyDelete
  123. Assalamualaikum offshoreboy,kerja shipping ni cuti dia kira cmne ye?gaji? Terima kasih offshoreboy

    ReplyDelete
  124. assalamualaikum tuan..saya nak tanya gaji rigger berapa ya...saya baru nak masuk dlm oil&gas ni

    ReplyDelete
  125. Salam , nak tnya civil eng. Boleh kerja di oil and gas ke ? And nak tau gajinya berapa eh ? Terima kasih

    ReplyDelete
  126. Kalau ad dip in assistant medical officer ad kerja x kt offshore. Pengalaman berkerja di KKM selama 3 tahun. Kerja di jabatan kecemasan.

    ReplyDelete
  127. salam, maaf nk tnye..kalau kt bhgian darat ni biasenye kerja apa yg d tawarkan sbb sy dr lulusan diploma perakaunan, berminat untuk bekerja di pelantar atau darat tp nk tahu skop atau peluang pekerjaan yg bole d dapati

    ReplyDelete
  128. Assalamualaikum
    sy fresh graduate course dip. Aircond
    bole ke kalo course yg sy ambil nih kerja di offshore?
    Ade ke jwatan atau kerja kaitan dgn course yg sy blajar?

    ReplyDelete
  129. Assalamualaikum . Nak tanya , saya ambik diploma in sains, memang impian nak kerja offshore. Ikut diploma saya, apa position atau job yg sy boleh masuk???

    ReplyDelete
  130. anak saya ada diploma mekartronik.berminat offshore dalam bidang
    Technician Mechanical Engineering.jika ada mana-mana sahabat boleh tolong kira.sila hubungi saya.di alamat :zulkifliabdul49@gmail.com

    ReplyDelete
  131. hello offshore boy. sya skrg tgh amik kos diploma safety officer.. lpas graduate boleh ke terus kerja jd s.h.o?

    ReplyDelete
  132. assalamualaikum bro...nak tanya....kalau macam saya lepasan kejuruteraan mekanikal dari unimap....agak2,ada ke syarikat yang nak amik saya bekerja?....mohon jelaskan yer....

    ReplyDelete
  133. salam..saya ada masalah rabun warna.boleh ke saya apply ?
    saya minat sangat kerja di offshore.job part mana yg layak org macam sy ni?

    ReplyDelete
  134. salam . saya freshgradute dalam bidang dip. ukur tanah, soalan saya

    1. layak ke saya kerja offshore
    2. nak amik position apa

    ReplyDelete
  135. salam bro offshore..sye bru lepasan spm..x tau lgi nk sambung blajar ap..klau nk kje kt offshore kne sambung pengajian ap ye..leh tolong senaraikn x pengajian tuk kje kt offshore

    ReplyDelete
  136. salam bro offshore..sye bru lepasan spm..x tau lgi nk sambung blajar ap..klau nk kje kt offshore kne sambung pengajian ap ye..leh tolong senaraikn x pengajian tuk kje kt offshore

    ReplyDelete
  137. salam bro offshore... sye tak pandai berenang tp sye nk keje offshore atas laut. kulit sye mmg hitam so tak kisah kene panas, sye takde awek. family sye tinggl abg dgn kakak je itupon dah kawen. sye hidup sorang. umur 26. kelayakan deg hotel mgt tp dah bosan keje hotel gaji yg ciput sosial je tinggi. klu tau cmner nk keje offshore yg gaji beso sudi2 la share kat sye dgn alamat fadzreen10@gmail.com. trimas.

    ReplyDelete
  138. Salam tuan tanah...aktif lg x?? Nak tanya..sy skrg graduate welder.. blh x mendapat tempat di offshore???????? Pls balas

    ReplyDelete
  139. admin mcm mna nk apply latihan utk offshre ni

    ReplyDelete
  140. assalamualaikum bro offshore. saya nk tnya. saya baru lepasan sijil electronic engineering. saya betul2 berminat utk bekerja di pelantar. saya nk tnya mcm mana nk apply utk kerja nie ya dan berapa gaji yg saya akan dpt dgn kelayakan saya jika saya ada peluang untuk bekerja di pelantar

    ReplyDelete
  141. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  142. Assalamualaikum bro offshore.saye nak tanye.Saye baru lepasan diploma in process instrument and control engineering daripda GMi,bro rase sy ade peluang ke da dapat kerja offshore pada masa skrang ni (2016) dan biasanye berapa permulaan gaji kalau fresh diploma macam saye

    ReplyDelete
  143. Assalamualaikum bro offshore.saye nak tanye.Saye baru lepasan diploma in process instrument and control engineering daripda GMi,bro rase sy ade peluang ke da dapat kerja offshore pada masa skrang ni (2016) dan biasanye berapa permulaan gaji kalau fresh diploma macam saye

    ReplyDelete
  144. Selamat sejahtera bro offshore... saya mahu tanya sikit.. klau yang tak sampai lepasan diploma boleh tak apply kerja offshore ni dan brapa gaji yg boleh dpt?? Mahu ambil pendapatan saja.. thanks..

    ReplyDelete
  145. kerja offshore oil and gas ni lepas spm apa syarat result spm?n lepas spm tu mcm mna nak apply kerja ni dan kursus apa yg harus diambil?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ada baca ADTEC Bintulu bidang oil n gas syarat yang dia mintak credit Bm, math/addmth, sains/fizik, bi lulus. tu je

      Delete
  146. kerja offshore oil and gas ni lepas spm apa syarat result spm?n lepas spm tu mcm mna nak apply kerja ni dan kursus apa yg harus diambil?

    ReplyDelete
  147. Assalamualaikum tuan. Saya amat berminat untuk berkecimpung dalam bidang offshore. Saya cuma memiliki diploma Pembantu Perubatan dan saya berkerja sebagai assistant medical officer di bawah kementerian kesihatan malaysia buat masa sekarang. macam cara untuk saya masuk dalam line ni ye tuan. boleh x saya nak minta sedikit panduan dari tuan.
    tuan boleh contact saya 0198661157 @ salakoboy@gmail.com

    ReplyDelete
  148. Assalamualaikum bro otai.. saya lepasan spm and nk sambung belajar dalam kejuruteraan perkapalan.. agak2 nyee laa.. bidang yang saya pilih nihh ade peluang keje offshore x??? Nk pendapat otai2 .. tq

    ReplyDelete
  149. Salam otai. Saya bru je 16tahun. Tggu panggilan masuk ke kolej yayasan pahang. Saya ambk kos kimpalan welder . Slpas abis pngjian, agak agk industri oil n gas akn trime tk apply sy nnti? Tlg jwb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam bro .. same laa ngn kawan na amek kos kimpalan .. tapi perlukan sijil ape yg kukuh agaknyer

      Delete
  150. assalamualaikum saya nak tanya , kalau saya hanya ade spm , umur 22 , berminat nak kerja offshore , ape jalan yang saya perlu buat ? boleh guide saya ?

    ReplyDelete
  151. Assalamualaikum . sy ni baru je lepasan SPM. sekaramg tengah tunggu result UPU. setiap hari sy akan search google cari artikel2 pasal oil n gas. sy ade mohon ADTEC tapi kos OG (sistem paip) ni dekat Bintulu je, and lagi satu ILP dekat labuan (plantation downstream) . jujur la sy sebenarnye tak tau apa2 pon , kerja apa yg akan sy buat kalau sy masuk bidang ni. tapi tahap minat sy ni memang overdose la . sy baca syarat adtec tu credit bm, fizik, math/addmth. sy Bm, math A, Fizik sy C. addmth tak yah cakapla sy D haha. agak2 ade tak peluang sy nak ke sana? kalau laa keputusan nanti sy tak dpt, sy nak jugak buat rayuan sebab sy tak tau lah kenapa taksub sgt dengan bidang ni.mungkin sebab sy ni bercita2 dr duluuuu lagi nak bukak stesen minyak sendiri. hahah. padahal satu ape pon sy tak tau ape yg akan sy belajar, ape kerja yg akan sy buat. boleh tak saudara cerita kan dekat sy ape tu oil n gas (sistem paip ) dengan oil n gas (plantation ) tu? terima kasih :)

    ReplyDelete
  152. Salam Kawan2 .. Pelantar Minyak Ni Kerja Welding Ada Tak ? Ada Yg Cakap Ada .. Ada Cakap Tak Ada .. Perlukan Sijil Apa Nak Ke Pelantar Minyak Sebagai Welding

    ReplyDelete