Gaji Pekerja Offshore Oil & Gas

     Memang diketahui gaji kerja offshore memang tinggi daripada kerja di darat. Sebab itu ramai yang inginkan untuk mengisi jawatan kerja kosong yang terdapat di offshore. Gaji paling kecil pun seperti gaji helper offshore sebulan dalam RM2k-3k. Kebanyakan bagi jurutera yang kerja di offshore mempunyai purata pendapatan dalam RM10k - RM30k sebulan bergantung pada service yang mereka supply kepada client. Ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada pengalaman dan khidmat mereka.     Walaupun gaji pekerja pelantar minyak agak berbaloi namun perlu diingat bahawa risiko memang tinggi kerja di pelantar ini. Daripada keluar rumah, pergi ke pelantar, kerja atas pelantar sampailah menjejakkan kaki semula ke rumah. Syarikat2 insurans meletakkan pekerja offshore sebagai 'High Risk'. Perjalanan ke offshore memerlukan kita travel menggunakan pengangkutan udara ataupun pengangkutan air yang sememangnya berisiko tinggi. 

    Itu belum kira dengan kerja di pelantar minyak ataupun kapal tanker dimana sekiranya berlaku kebakaran yang besar, jalan terakhirnya cuma lompat ke laut :-). Walauapapun, kerja di offshore lebih selamat daripada kerja di darat kerana bagi semua syarikat minyak dan kontraktor2nya "Safety is no1". Perlu berkorban untuk bersosial mahupun tinggalkan keluarga, girlfriend atau binatang peliharaan.


Oleh yg demikian, semua orang boleh kerja di offshore, daripada helper hinggalah ke OIM/Company Man/Party Chief, cuma sanggup atau tak sanggup berkorban dan hadapi risiko. Lagi tinggi position kerja anda, maka lagi tinggi gaji offshore sebulan. 😊

Untuk mengetahui jawatan kosong terkini dan kerja kosong terbaru, bolehla klik di peluang kerja atau juga boleh juga ke ruangan facebook page kami.

Jgn lupa untuk like fb page kerja offshore :)

Bagi yang nak kerja kerajaan pula, boleh 'check' ebook di bawah, contoh-contoh soalan bila di panggil ujian.  

Share on Google Plus