Gaji Pekerja Offshore Oil & Gas

     Memang diketahui gaji orang yang kerja di offshore memang tinggi daripada kerja di darat. Paling teruk pun dalam RM3k sebulan. Kebanyakan bagi jurutera yang kerja di offshore mempunyai purata pendapatan dalam RM10k - RM30k sebulan bergantung pada service yang mereka supply kepada client. Ada juga yang lebih dari itu bergantung kepada pengalaman dan khidmat mereka. 

    Walaupun gaji agak berbaloi namun perlu diingat bahawa risiko memang tinggi kerja di pelantar ini. Daripada keluar rumah, pergi ke pelantar, kerja atas pelantar sampailah menjejakkan kaki semula ke rumah. Syarikat2 insurans meletakkan pekerja offshore sebagai 'High Risk'. Perjalanan ke offshore memerlukan kita travel menggunakan pengangkutan udara ataupun pengangkutan air yang sememangnya berisiko tinggi. 
    Itu belum kira dengan kerja di pelantar minyak ataupun kapal tanker dimana sekiranya berlaku kebakaran yang besar, jalan terakhirnya cuma lompat ke laut :-). Walauapapun, kerja di offshore lebih selamat daripada kerja di darat kerana bagi semua syarikat minyak dan kontraktor2nya "Safety is no1". Perlu berkorban untuk bersosial mahupun tinggalkan keluarga, girlfriend atau binatang peliharaan.

Oleh yg demikian, semua orang boleh kerja di offshore, cuma sanggup atau tak sanggup berkorban dan hadapi risiko.

Untuk mengetahui jawatan kosong terkini dan kerja kosong terbaru, bolehla klik di peluang kerja atau juga boleh juga ke ruangan facebook page kami.

Untuk sebarang soalan, bolehlah ditanya di facebook page kami  FB page kerja offshore 

Jgn lupa untuk like fb page kerja offshore :)

Share on Google Plus